Hopp til innhold

Elektronikk

Elektronikk er produkter som går på strøm eller batteri som er ødelagt og skal kastes.

Mange materialer som elektroniske produkter inneholder, er det begrenset tilgang på. Råstoffene blir hentet ut fra gruver i hele verden, de er krevende å utvinne og det er store utslipp forbundet med utvinningen.

Slik gjør du det

  1. Sjekk muligheter for å forlenge levetiden til produktet (eks: garantier, reparasjonsmuligheter, mulighet for oppgradering eller reservedeler). Er produktet brukbart, og du ikke trenger det, kan du gi det bort eller selge det.
  2. Lever ødelagt elektronikk i butikker som selger samme type produkt du skal levere inn eller til nærmeste gjenvinningsstasjon.

Dette lurer mange på

Ja. Skal du for eksempel levere inn en ødelagt mobiltelefon, kan du levere den til alle butikker som selger mobiltelefoner, uavhengig av merke og leverandør. Det samme gjelder for alle typer produkt.

Ta kontakt med produsenten av produktet eller butikkjeden produktet er kjøpt i. Sjekk hvilke reparasjonsmuligheter som finnes, om det er mulig å skaffe reservedeler og om du har garanti som dekker reparasjoner. Det finnes også andre muligheter for å få reparert elektronikk, som “fiksefester”.

Gi bort eller selg på nett. Selv om du ikke har bruk for dette produktet lenger kan det være flere som er interessert i å bruke produktet videre. Din gamle TV kan bli noens nye TV.

Elektronikk kan inneholde gasser, oljer eller andre miljøgifter, uansett hvor stor den elektriske delen er. Og ikke minst, verdifulle ressurser. Lever produktene på samme måte som annen elektronikk, uansett hvor stort eller lite det er.