Hopp til innhold

Matavfall

Matavfall er alt avfall som kommer fra det du kan putte i munnen.

Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig. Er matvaren merket «siste forbruksdag» skal den ikke spises etter endt dato.

Før du kaster matrester, sjekk om disse kan brukes til noe annet. For eksempel kan middagsrester bli god lunsj, og om du har litt fløte til overs kan det være godt i kaffekoppen.

smilende figur

Kor blir det av?

Matavfall frå regionen blir omdanna til biogass og biogjødsel. Dette gir miljøvenleg drivstoff og gjødsel for matproduksjon.I 2024 fikk vi våre to første renovasjonsbilane som køyrer på biogass produsert av ditt matavfall – som eplekjernar, kaffigrut og bananskrell.

Slik gjør du det

  1. Bruk sansene: se, lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Å ikke kaste spisbar mat er bra for både lommeboken og miljøet.
  2. Sortér. Emballasjen sorteres for seg.

Dette lurer mange på

Det finnes mange gode tips og oppskrifter for å spise opp matrester og unngå matsvinn. I Bruk-opp-leksikonet til Matvett finner du oppskrifter for enhver matrest. Å kaste mindre mat er ikke bare bra for miljøet, det er også bra for lommeboken.

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk hva du har i kjøleskapet og fryseren før du handler).
  • Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
  • Oppbevar maten din riktig. For eksempel fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker.
  • Bruk sansene dine. Du trenger ikke automatisk kaste mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke.
  • Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs. Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned).
  • Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester fra andre middager og det du har i kjøleskapet før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan også bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken.
  • Slapp salat blir som ny etter et isbad, og bløte tomater kan du for eksempel bruke i en tomatsaus.

Basert på råd fra Forbrukerrådet og Matvett

Ta av emballasjen før du sorterer maten i matavfallet. Dersom maten er så fordervet at du ikke ønsker å ta av emballasjen, kaster du hele pakken i restavfallet. Det er kun matvarer som kan gjenvinnes som sorteres som matavfall.

Komposterbare produkter, som tallerkener, bestikk og tannbørster, kastes i restavfallet. De er beregnet på hjemmekompostering, og kan ikke gjenvinnes sammen med matavfallet. Denne typen produkter får en gummiaktig konsistens når de blir varmet opp i gjenvinningsanlegget for matavfall som gjør at de ikke kan gjenvinnes til biogass og biogjøsel.